Sauna handdoek: De beste sauna handdoeken!

Als je naar de sauna gaat dan zijn goede sauna handdoeken essentieel. Er is niets zo vervelend als een slecht drogende, ruwe sauna handdoek. De oplossing is natuurlijk sowieso om meerdere handdoeken mee te nemen naar een dagje sauna, maar toch gingen wij op zoek naar de beste sauna handdoeken, zodat je minder snel een nieuwe handdoek nodig hebt.

Waar koop ik goede sauna handdoeken?

We hebben een aantal webshops voor je opgezocht waar je goede sauna handdoeken kunt kopen:

 • Bol.com: verschillende soorten sauna handdoeken met en zonder klittenband!
 • Xziir.nl: sauna handdoeken van bamboe.

Waarop letten bij aankoop van sauna handdoek?

Als je op zoek gaat naar een goede sauna handdoek moet je letten op de volgende aspecten.

 • Absorptievermogen van de handdoek
 • Zachtheid van de handdoek
 • De grootte van de handdoek
 • Het gewicht van de handdoek
 • Kan de handdoek goed als omslagdoek gebruikt worden of zakt hij snel af?

Absorptievermogen van de sauna handdoek

Een goed absorptievermogen is misschien wel de belangrijkste eigenschap die een goede sauna handdoek moet hebben. Over het algemeen adviseren wij te kiezen voor katoen/badstof of bamboe als materiaal. Deze materialen absorberen vocht het beste.

Zowel katoen als bamboe hebben een groot absorptievermogen, waarbij bamboe zelfs 4x zoveel vocht opneemt als puur katoen. Een handdoek van bamboe (wordt trouwens meestal wel gemengd met katoen) is over het algemeen zachter dan een katoenen handdoek. Bamboe is bovendien ook antibacterieel en is milieuvriendelijk. Ander voordeel van bamboe is dat bamboe reageert op temperatuurverschillen. Als het warm is zet de vezel uit en als het koud is krimpt de vezel. Enige nadeel van bamboe is helaas dat het duurder is dan katoen .

Tips om absorptievermogen van je handdoek te vergroten

Los van het feit of je kiest voor een katoenen sauna handdoek of een sauna handdoek van bamboe, zijn er een aantal tips om het absorptievermogen van je handdoek te vergroten.

 • Gebruik geen wasverzachter. Wasverzachters zorgen ervoor dat het absorptievermogen van je handdoek afneemt!
 • Ook droogtrommeldoekjes hebben een nadelig effect op het absorptievermogen van je handdoek.
 • Strijk handdoeken nooit. Door de hitte van het strijkijzer raken de (katoen)vezels beschadigd en zal je handdoek minder snel water opnemen.
 • Leg een nieuwe sauna handdoek 1 dag in koud water met azijn (en evt. een eetlepel zout). Daarna wassen, liefst een paar keer. Hoe vaker je je handdoek wast, hoe makkelijker je handdoek vocht opneemt. (Fabrikanten voegen speciale stofjes toe om het uiterlijk van de handdoeken te verbeteren. Deze speciale stofjes maken de handdoek echter helaas minder absorberend. Door het vaker wassen van de handdoek gaat hij beter vocht absorberen)
 • Schud de handdoeken even kort nadat je ze uit de wasmachine haalt, dit komt de oppervlaktevezels ten goede en dus het absorptievermogen.

Zachte sauna handdoeken

Er zijn verschillende zaken die van invloed zijn op de zachtheid van je sauna handdoek. Als eerste is het materiaal van belang. Zo is bamboe zachter dan katoen. Kies je toch liever voor katoen, ga dan voor biologisch katoen. Dit is zachter, omdat de vezel niet bewerkt is met chemicaliën. Nog andere tips om je sauna handdoek zachter te maken zijn:

 • Gebruik bij het wassen van de handdoeken een scheutje schoonmaakazijn of natuurazijn in het bakje van de wasverzachter. Azijn ontvet, ontkalkt en lost zeepresten op.
 • Gebruik de droger i.p.v. het ophangen van je handdoeken om te drogen. Als je handdoeken nat ophangt om te drogen worden ze harder (handdoeken buiten ophangen in de wind zorgt echter voor zachtere handdoeken dan dat ze binnen op een rekje te drogen hangen).

Grootte van de sauna handdoek

Als je naar de sauna gaat is een grote sauna handdoek het beste. Hoe groter de handdoek, hoe groter het absorptievlak. Hierdoor heb je bij het gebruik van een grote handdoek minder snel last van een natte handdoek.

Gewicht van de sauna handdoek

Het gewicht van de handdoek is een belangrijke indicatie voor het droogvermogen van een handdoek. Alles boven de 550 gram per vierkante meter is goed.

Sauna handdoek als omslagdoek

Er zijn sauna handdoeken op de markt die veel makkelijker als omslagdoek gebruikt kunnen worden. Dit zijn de sauna handdoeken met speciaal klittenband, waardoor je sauna handdoek niet meer afzakt!

Huidklachten?

Heb je huidklachten? Kies dan sowieso voor een sauna handdoek van bamboe. Bamboe is antibacterieel (stopt de groei van bacteriën) en hypoallergeen (zitten weinig tot geen stoffen in die allergische reacties kunnen uitlokken).
Tot slot nog een algemene tip: Hoe heter je de handdoek wast, des te beter gedesinfecteerd de handdoek zal zijn. Voeg om de paar keer dat je je handdoeken wast 120 ml witte azijn toe aan het wasmiddel om de handdoek vrij van geurtjes en schimmels te houden.

Meer sauna nieuws

Wellnessweken bij Vakantieveilingen

Het is weer zo ver: Wellnessweken bij VakantieVeilingen! Van zondag 26 februari t/m zaterdag 18 maart 2023 kun je weer genieten van de Wellnessweken bij VakantieVeilingen. Gedurende deze 3 weken...

Lees verder

2e saunakaartje gratis actie

Momenteel loopt er een 2e saunakaartje gratis actie van SpaOnline in samenwerking met Palmolive. Hoe werkt de 2e saunakaartje gratis actie? De actie werkt heel simpel. Ga naar de actiepagina van...

Lees verder

Corona en sauna

Naar aanleiding van de persconferentie van 25 januari 2022 zijn er een aantal aangepaste landelijk geldende richtlijnen van kracht. Een van de richtlijnen is dat saunacomplexen open mogen, onder...

Lees verder

Elysium aanbieding korting en acties

Wellnessresort Elysium is een fantastisch saunacomplex in Bleiswijk, bij Rotterdam. Ben je van plan deze sauna te bezoeken, kijk dan eerst even bij onderstaande Elysium aanbiedingen, kortingen en...

Lees verder

Sauna TOPDEALS

Tot 50% KORTING

Bestel nu >>