Zoeken

Wat is een opgieting, Aufguss of Löyly?

Een opgieting is een saunaritueel en vindt plaats in een hete sauna van 80-120 graden Celsius. Een ander woord voor opgieting is ook wel Aufguss (Oostenrijks) of Löyly (Fins).

Tijdens een opgieting wordt er water met etherische oliën op een gloeiend hete saunakachel gegoten. De hete damp die ontstaat wordt door de saunameester met een handdoek door de ruimte gewapperd, hierdoor wordt de gevoelstemperatuur en de luchtvochtigheid omhoog gebracht en gaat men extra zweten. In combinatie met de geur van de etherische olie is dit een heerlijke beleving met een zeer ontspannend effect. Tijdens een opgieting zal de saunameester meerdere keren langskomen om te wapperen. Je ervaart pieken en dalen in temperatuur en soms zelfs wat kippenvel. Meestal duurt een opgieting zo’n 10-15 minuten. Na afloop van de opgieting is er vaak fruit of een drankje.

Verschillende soorten opgietingen

Een opgieting kan heel basic zijn; de opgieting is dan zoals hierboven beschreven. Het kan echter ook anders, in veel opzichten.

Afhankelijk van de sauna en de saunameester wordt een opgieting verrijkt met bijvoorbeeld muziek, een verhaal, klankschalen, honing, ijs en/of licht. De belevenis van een opgieting kan ook anders zijn door specifieke wappertechnieken van de saunameester. Soms is een opgieting in een bepaald thema en wordt kleding van de saunameester daarop afgestemd of zijn er andere decorstukken. Een opgieting wordt dan nog veel meer een belevenis. Bij sommige opgietingen is de saunameester een ware entertainer. Er zijn zelfs speciale opgietdagen en sauna evenementen waar de beste saunameester wordt verkozen.

Welke etherische oliën worden er gebruikt voor de opgieting?

Voor de opgieting worden er veelal harmoniserende, kalmerende of stimulerende geuren gebruikt, zoals sinaasappel, jasmijn, lavendel, pepermunt en houtgeuren. De gekozen oliën worden vaak goed afgestemd op het thema of doel van die specifieke opgieting.

Eerste keer opgieting?

Je allereerste opgieting zal misschien even spannend zijn, omdat je niet weet wat je kunt verwachten. Eén tip: Doe je voor het eerst mee aan een opgieting? Ga op het laagste bankje zitten! Als het te heet wordt kun je altijd de saunacabine verlaten. Dat mag en is geen probleem!

Maar bovenal: GENIET! De ervaring is dat veel mensen een opgieting heerlijk vinden en dat dit een keer iets anders is dan een gewone saunagang. Het is een afwisselende manier om een dagje sauna te beleven.

Sauna’s waar ze opgietingen doen?

Er zijn diverse sauna’s waar ze opgietingen doen. Enkele sauna’s zijn echter gespecialiseerd in opgietingen en hebben verschillende soorten opgietingen meerdere keren op een dag, zoals o.a. Sauna Elysium, Veluwse Bron, Spa Puur en Thermen Bussloo. Dagelijks kun je bij deze sauna’s deelnemen aan een diversiteit aan opgietingen, zeer de moeite waard!

 

Tot 76% sauna korting

Veel sauna aanbiedingen met hoge kortingen

Overzicht sauna aanbiedingen