Sauna info

Sauna en kanker

Als je kanker hebt, mag je in principe gewoon naar de sauna. Het is echter niet verstandig om naar de sauna te gaan als je bestraald wordt of als je chemotherapie ondergaat. Waarom dit niet verstandig is, lees je op deze pagina.

Goed om te weten: word je niet door middel van bestraling en/of chemotherapie behandeld, dan mag je wel naar de sauna als je kanker hebt. Het bezoeken van de sauna wordt enkel afgeraden voor mensen die op deze manier(en) behandeld worden voor hun ziekte.

Sauna na bestraling

Het is niet verstandig om naar de sauna te gaan als je bestraald wordt. Tijdens de bestralingsperiode moet je de huid namelijk droog en stevig houden en als je naar de sauna gaat, wordt de huid weker. Omdat de huid weker wordt in de sauna, kan de huid gemakkelijker kapot gaan en dit wil je voorkomen. Na de bestraling mag je eventueel wel weer naar de sauna. Wel raden wij je aan om je arts te vragen hoe lang je ongeveer moet wachten na de bestralingsperiode, voor je weer naar de sauna mag gaan.

Sauna na chemo

Als je chemotherapie krijgt, mag je niet naar de sauna. Niet alleen om jezelf te beschermen, maar ook om je omgeving niet in gevaar te brengen. Krijg je chemotherapie, dan scheid je namelijk cytostatica uit. Dit zijn schadelijke stoffen die onder andere vrijkomen bij plassen, niezen en zweten. Als niet-zieke mensen met de stoffen in contact komen, kan dit gevaarlijk voor hen zijn. Dit komt omdat de schadelijke stoffen de celdelingen afremmen. Ga je naar de sauna, dan zweet je veel. Dit betekent dat je veel schadelijke stoffen uitscheidt, waar andere mensen vervolgens mee in contact komen. Je kunt tijdens de chemotherapie dus beter niet naar de sauna gaan.

Daarnaast is het ook niet gezond voor jezelf om de sauna te bezoeken als je chemotherapie ondergaat. Door het bezoeken van de sauna, wordt de chemotherapie namelijk zwakker. Ook ben je tijdens de chemo gevoeliger voor infecties. Ga je naar de sauna, dan kun je hier een vervelende en zelfs gevaarlijke infectie aan overhouden.

Onderga je geen chemo meer, dan mag je wel weer naar de sauna. Wanneer je weer groen licht hebt om naar de sauna te gaan, is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Je kunt het beste jouw behandelend arts vragen wanneer je weer naar de sauna mag gaan.

Sauna TOPDEALS

Tot 50% KORTING

Bestel nu >>