Sauna info

Sauna en gezondheid

Een bezoek aan de sauna is niet alleen ontspannend, het heeft ook allerlei voordelen voor de gezondheid. Zo kan een saunabezoek een positieve invloed hebben op de bloeddruk en op hoofdpijn maar ook bijdragen aan de verbetering van klachten van ziektes als reuma, diabetes en astma. Regelmatig genieten in de sauna is ook erg goed voor de huid. De omgeving in een sauna is bijzonder droog: de lucht kent slechts een vochtpercentage van 3 tot 12% waardoor probleemloos hoge temperaturen kunnen worden verdragen. Uw lichaam kan hierdoor veel gemakkelijker ademen en transpireren. Een sauna gang wordt afgerond met verkoeling en een periode van rust. De rustgevende omgeving, de afwisseling tussen droge en warme lucht en verkoeling onder een ijskoude of lauwe douche zorgen voor een volledig gevoel van ontspanning, zowel geestelijk als lichamelijk.

Sauna en bloeddruk

Heb je een te hoge of te lage bloeddruk dan is een bezoek aan de sauna goed mogelijk en kan dat zelfs een gunstige invloed hebben op je bloeddruk. Vraag eerst advies aan je arts, maar in de meeste gevallen is er geen enkel bezwaar tegen saunabezoek bij bloeddrukproblemen. Als je in de sauna zit, zullen de bloedvaten als gevolg van de hoge omgevingstemperatuur zich verwijden, waardoor de bloeddruk daalt. Immers het bloed ondervindt minder weerstand doordat de bloedvaten wijder zijn. Bij het afkoelen zal het tegenovergestelde gebeuren: de bloedvaten worden weer wat nauwer en de bloeddruk zal enigszins stijgen. Het gaat overigens niet om grote bloeddrukverschillen en het betreft met name de bloedvaatjes in de huid. Zorg voor een langzame afkoeling als je bloeddrukproblemen hebt: spring niet in een ijskoud bad maar neem een heerlijke lauwe douche.

Sauna en hoofdpijn

Hoofdpijn is vaak een gevolg van een te druk leven, problemen op het werk of thuis of andere stressfactoren waardoor spierspanning in het lichaam ontstaat. Door regelmatig een sauna te bezoeken kun je gevoelens van stress verminderen waardoor ook de spierspanning afneemt. Daarbij is de warmte van een sauna een weldaad voor de spieren waardoor deze nog beter kunnen ontspannen en herstellen. Regelmatig naar de sauna gaan zorgt voor regelmatige ontspanning van lichaam en geest waardoor hoofdpijn ten gevolge van stress afneemt.

Sauna en reuma

Reuma komt in verschillende varianten voor: als chronische ontstekingsziekte, bij artrose en als weke delen reuma. In de eerste twee gevallen heeft saunabezoek vaak een gunstig effect: door de warmte nemen bij de chronische ontstekingsvariant pijnklachten af en bij artrose kan de stijfheid van de gewrichten verminderen. Indien je last hebt van weke delen reuma dan is het verstandig eerst te overleggen met je arts want sauna bezoek kan bij reumapatiënten leiden tot extra pijn, met name daags na het bezoek aan de sauna.

Sauna en astma

Heb je last van astma dan kan saunabezoek echt bijdragen aan vermindering van de klachten. Er is veel onderzoek gedaan naar saunabezoek bij astma en bewezen is dat als men regelmatig de sauna bezoekt de ademhalingsmoeilijkheden afnemen, net als het aantal aanvallen. Dit komt onder meer omdat het zenuwstelsel gunstig wordt beïnvloed en in de sauna meer cortisol wordt aangemaakt. Mensen met astma hebben vaak te kampen met een hogere vatbaarheid voor infecties van de luchtwegen. Door regelmatig een sauna te bezoeken worden de longen gehard waardoor het weerstandsvermogen toeneemt.

Sauna en spataderen

Bij beginnende spataderen is een saunabezoek ook gunstig en zeker mogelijk. Heb je last van ernstige spataderen dan is het beter eerst met een arts te overleggen en advies te vragen. Als algemene regel geldt dat wanneer je arts heeft gezegd beter niet in de zon te zitten met spataderen, ook een saunabezoek beter kan worden vermeden.

Sauna en diabetes

Voor diabetici is een saunabezoek echt aan te raden. Door de verhoogde kans op aderverkalking als gevolg van de diabetes is het belangrijk de aderen soepel te houden en saunabezoek draagt daar zeker aan bij. Door de hitte en de intense ontspanning in de sauna wordt insuline beter opgenomen zodat vaak minder insuline nodig is tijdens een dagje sauna. Zorg voor een extra dekstro en controleer de eerste paar keer dat je naar de sauna gaat je bloedsuiker voor en na je bezoek. Zorg ervoor dat je goed drinkt, zeker als je diabetes hebt.

Een saunabezoek wordt soms gezien als iets vermoeiends en inspannends, maar niets is minder waar. Je krijgt er juist energie van en minder stress en het is voor veel ziektes zoals reuma, astma en diabetes juist goed. Overleg bij twijfel met je arts.

Sauna TOPDEALS

Tot 50% KORTING

Bestel nu >>