Sauna info

Sauna en COPD

Veel mensen denken dat het niet verstandig is om de sauna te bezoeken als je COPD hebt, maar in feite kan dit juist een weldaad voor het lichaam zijn. Waarom de sauna en COPD goed samengaan en wanneer het beter is om de sauna niet te bezoeken, lees je op deze pagina.

Sauna en COPD

In de sauna is het niet alleen heet, maar hangt bovendien een vrij vochtige lucht. Door de hitte en het hoge vochtigheidspercentage in de saunacabine, denken veel mensen dat het niet verstandig is om met een longaandoening als COPD naar de sauna te gaan. Volgens Tom De Keukeleire van het Sint-Elisabeth Ziekenhuis Zottegem en het UZ in Brussel is het tegengestelde juist waar. Hij benadrukt dat het bezoeken van de sauna de klachten van COPD-patiënten zelfs kan verlichten. Dit komt omdat de spieren ontspannen in de saunacabine, waardoor de longfunctie van mensen met COPD tijdelijk met wel 10 procent kan toenemen.

Wel benadrukt de dokter dat het om een tijdelijk effect gaat. Je voelt je dus beter als je de sauna bezoekt met COPD, maar is de verlichting van de klachten slechts tijdelijk. Dit wil zeggen dat de longfunctie later weer vermindert en je je hetzelfde voelt als voorheen.

Sauna en COPD: wanneer is het niet verstandig?

Het is dus gezond om naar de sauna te gaan als je COPD hebt, maar het is niet altijd verstandig om de sauna te bezoeken met deze longaandoening. Zo kun je de sauna beter vermijden als je longaandoening niet stabiel is. Ook kun je beter niet naar de sauna gaan als je koorts hebt of een begeleidend hartprobleem hebt. Twijfel je of het bezoeken van de sauna wel of niet verstandig is voor jou? Neem dan contact op met je arts, want hij of zij kan je meer vertellen over het bezoeken van de sauna met jouw longproblemen.

Sauna TOPDEALS

Tot 50% KORTING

Bestel nu >>