Je verheugt je al weken op jouw dagje wellness in de sauna, maar nu krijg je ineens last van de symptomen van een blaasontsteking. Na een bezoek aan de dokter is het zeker: je hebt een ontsteking in de blaas. Of je dagje wellness nu nog wel door kan gaan, lees je op deze pagina. Ook lees je op deze pagina waar je op moet letten als je naar de sauna gaat na de behandeling van een blaasontsteking.
Ontsteking en sauna: niet verstandig!
Helaas, het is niet verstandig om met een ontsteking in het lichaam naar de sauna te gaan. Dit komt omdat een ontsteking je lichaamstemperatuur verhoogt en het bezoeken van de sauna voor nog meer lichaamswarmte zorgt. Heb je een blaasontsteking, dan kun je jouw dagje wellness dus beter annuleren of verplaatsen. Heb je een andere soort ontsteking, dan mag je overigens ook niet naar de sauna.
Antibiotica en de sauna
Een blaasontsteking wordt vaak behandeld met antibiotica. Heb jij ook antibiotica voorgeschreven gekregen om je blaasontsteking te bestrijden, dan mag je zeker niet naar de sauna. Antibiotica doden namelijk niet alleen de schadelijke bacteriën die jouw ontsteking veroorzaken, maar ook de diverse goede bacteriën in je lichaam. Dit betekent dat je lichaam een flinke klap te verduren krijgt. Ga je naar de sauna, dan krijg je een extra klap door de overgang van extreme hitte in de cabine naar extreme kou bij het dompelen. Voor veel mensen is deze klap te heftig. Daarom wordt het bezoeken van de sauna tijdens een antibioticakuur over het algemeen afgeraden.
Na de kuur: wanneer weer naar de sauna?
Je mag weer naar de sauna als je vijf dagen geen antibiotica meer slikt en je bovendien vijf dagen helemaal koortsvrij bent. Ga je weer naar de sauna, dan moet je wel goed naar je lichaam luisteren. Voel je je misselijk, duizelig, slapjes en trillerig of krijg je extreme hoofdpijn? Dan moet je de saunacabine verlaten. Ook is het verstandig om extra veel te drinken, want tijdens en na de antibioticakuur heeft je lichaam veel vocht nodig.