In een saunacabine is het heet. Door de hitte in de cabine, warmt jouw lichaam langzaam op. Dit is niet erg en juist de bedoeling van het bezoeken van de sauna, maar het is wel belangrijk om je lichaam na het bezoeken van de hete saunacabine weer af te laten koelen. Waarom dit zo belangrijk is, wanneer je precies moet afkoelen en hoe je dit kunt doen, lees je op deze pagina.
Waarom afkoelen?
Koel je je lichaam niet af na het bezoeken van de hete saunacabine, dan heb je kans op ‘nazweten’. Je lichaam wil de hitte kwijt en zet daarom een natuurlijk mechanisme aan om snel van de hitte in het lichaam af te komen. Je krijgt hoofdpijn, je voelt je benauwd en je wordt misselijk. Niet bepaald prettig! Om dit te voorkomen, help je je lichaam af te koelen.
Wanneer afkoelen?
Iedere keer als je in een saunacabine hebt gezeten, help je je lichaam af te koelen. Het maakt niet uit hoe warm de sauna was (70 graden, 80 graden, 90 graden of anders) en hoe lang je in de sauna hebt gezeten: iedere keer als je de cabine verlaat, koel je je af.
Mogelijkheden om af te koelen
Er zijn diverse mogelijkheden om je af te koelen na het bezoeken van de saunacabine: de neveldouche, een koude douche, dompelbad of buiten rondlopen.
Neveldouche
Ten eerste kun je onder de neveldouche stappen. Dit is een douche die kleine, koude druppels water op je lichaam laat vallen. Je krijgt niet direct een grote, koude plens water over je heen, maar je bent wel afgekoeld.
Koude douche
Daarnaast kun je je lichaam ook afkoelen door gewoon onder de koude douche te stappen. In de gewone douche zijn de druppels wat groter, dus je voelt de kou hier wel beter. Vind je de douche echt te koud, dan douche je je in delen. Je begint bijvoorbeeld met je voeten en benen, om langzaam omhoog te werken en uiteindelijk met je hoofd onder het koude water te gaan. Er zijn ook douches met tuinslang, waarmee je je hele lichaam in delen kunt koelen.
Dompelbad
Echte diehards koelen zich vaak af in het dompelbad. Dit is een ijskoud bad waar je met je hele lichaam in moet om af te koelen, ook met je hoofd. Een variant van het dompelbad is de douche met stortemmer. In deze douche trek je aan een touw, zodat er een emmer met koud water over je lichaam wordt gekieperd. Dit heeft hetzelfde effect als de koude douche, maar dan in één plens water.
Buiten rondlopen
Tot slot kun je je lichaam ook afkoelen door even in je badjas buiten rond te lopen. Hartje zomer werkt deze techniek minder goed, maar in de winter koel je hier wel goed door af. Wel combineer je deze techniek altijd met een andere afkoeltechniek, zoals bijvoorbeeld de neveldouche.