Sauna info

Sauna volgorde

In de sauna ga je niet zomaar van saunacabine naar saunacabine, maar volg je een bepaalde sauna volgorde. Ben jij nog nooit naar de sauna geweest en heb je geen idee wat de juiste sauna volgorde is? Verdiep je dan in de juiste sauna volgorde op deze pagina en je weet zeker dat je de sauna op de juiste manier bezoekt.

De voorbereiding

Als je je hebt omgekleed en de sauna binnenkomt, ga je niet meteen in de saunacabine. Je begint je saunarondje namelijk altijd met een warme douche om hygiënische redenen, om je vervolgens af te drogen en naar het voetenbad te gaan. Hier blijf je ongeveer 5 tot 10 minuten.

In de sauna

Ben je ongeveer 5 tot 10 minuten in het voetenbad geweest, dan ga je naar de eerste sauna. Hier blijf je 6 tot 15 minuten, afhankelijk van de sauna die je bezoekt en het aantal saunacabines dat je wil bezoeken. Een hete sauna bezoek je vaak iets minder lang, zeker in het begin. Wil je drie cabines bezoeken die dag, dan kun je ook beter niet te lang in de cabines blijven. In dit geval is 10 minuten per cabine voldoende. Lees ook: Hoe lang in de sauna?

Afkoelen na de sauna

Kom je uit de sauna, dan ga je even naar buiten. Je ademt rustig in en uit, loopt een rondje en gaat na 5 tot 10 minuten weer naar binnen. Vervolgens spoel je jezelf af met koud water, neem je een koud stortbad of neem je een koude douche. Je kunt ook in het dompelbad gaan, maar neem dan wel altijd eerst een koude douche. Lees ook: Waarom afkoelen na sauna?

Warm voetenbad

Heb je je lichaam gekoeld, dan ga je weer naar het voetenbad. Hier verblijf je weer 5 tot 10 minuten, om de warmtehuishouding van je lichaam te herstellen. Begin je weer te zweten? Dan is je lichaam niet voldoende warmte kwijtgeraakt bij het koelen. In dit geval kun je beter weer even onder de koude douche gaan staan om die extra warmte kwijt te raken.

Uitrusten

Na het warme voetenbad, geef je je lichaam even de tijd om tot rust te komen. Rust minimaal 15 minuten, bijvoorbeeld door even op een rustbank te gaan liggen of in het restaurant plaats te nemen voor een hapje of een drankje.

De volgende ronde

Heb je minimaal 15 minuten gerust, dan begin je de saunaronde opnieuw. Je kunt dit hierna nog maximaal één keer doen, want experts raden aan om niet meer dan drie saunarondes per dag te doen. Lees ook: Hoe vaak naar de sauna?

Aan het einde van de dag

Voor je naar huis gaat, stap je onder de douche. Je wast eventueel je haren, je scrubt je lichaam en je zorgt ervoor dat je lekker schoon weer naar huis kunt gaan. Nu droog je je goed af (daarom neem je altijd een extra handdoek mee!) en kleed je je om. Heb je al je spullen weer in je tas gedaan, dan kun je de sauna verlaten.

Gerelateerde artikelen:

Sauna TOPDEALS

Tot 50% KORTING

Bestel nu >>