Sauna info

Sauna en griep

In Nederland zijn regelmatig periodes met griepepidemieën. Vooral in de winter ontkom je bijna niet aan de griep of in ieder geval aan een verkoudheid. Als je al koorts hebt is een saunabezoek niet aan te raden. Maar ben je (nog) niet ziek, heb je net de griep gehad of voel je een griepje aankomen dan kan een saunabezoek het griepproces voorkomen of versnellen. Hoe? Dat lees je hier!

Griep en weerstand

Ziek worden is een gevolg van een combinatie van factoren. De griep loop je op door het inademen van een griepvirus. In de winter is de kans groter dat we de griep oplopen, omdat virussen door de kou langer kunnen overleven en omdat mensen tijdens de winter vaak dichter op elkaar leven waardoor virussen en bacteriën makkelijker overgedragen kunnen worden.

Echter, niet iedereen die het griepvirus inademt wordt ziek. Ziek worden heeft te maken met je weerstand, oftewel de gesteldheid van je immuunsysteem. Als je immuunsysteem sterker is, kan het beter vechten tegen ziekteverwekkers en word je dus minder snel ziek. Je weerstand is vaak beter als je een gezonde levensstijl hebt, dus gezonde voeding, voldoende slaap, regelmatige beweging en weinig stress. Allemaal factoren die een positief effect op de weerstand hebben.

Weerstand opbouwen in de sauna

Mensen die regelmatig naar de sauna gaan zijn over het algemeen minder vaak verkouden, omdat het lichaam minder gevoelig wordt voor temperatuursverschillen, wat een positief effect heeft op de weerstand. In de sauna verwijden de bloedvaten zich en tijdens het afkoelen vernauwen de bloedvaten zich weer. Als regelmatig saunabezoeker wordt je lichaam dus als het ware getraind en ben je minder vatbaar voor ziekteverwekkers.

Mocht het toch zo zijn dat er ziekteverwekkers in je lichaam zitten dan is een saunabezoek een soort kunstmatige koorts, waardoor je lijf de ziekteverwekkers makkelijker kan bestrijden. Virussen houden namelijk niet zo van een temperatuur hoger dan 37 graden Celsius.

Schoonspoelen van je lichaam door vochtverlies

Tijdens een saunabezoek verlies je veel vocht. Dit transpiratievocht is niet alleen water, maar bevat ook afvalstoffen. Een saunabezoek spoelt je lichaam dus gewoon weer schoon waardoor je je sneller weer beter voelt.

Saunabezoek werkt ontspannend

Naast het feit dat je lichaam afvalstoffen afvoert, ziekteverwekkers te lijf gaat en leert om beter om te gaan met temperatuursverschillen is een bezoek aan de sauna ook erg ontspannend en vermindert het gevoelens van stress. Dit draagt weer bij aan een betere weerstand en dus minder kans om ziek te worden!

Sauna TOPDEALS

Tot 50% KORTING

Bestel nu >>