Sauna info

Wat is een Finse sauna?

Ga je naar de sauna, dan is de kans groot dat je op het saunacomplex ook een Finse sauna tegenkomt. De Finse sauna is een saunacabine met een plafond-temperatuur van minimaal 80 graden en dit is niet voor niets, want pas bij deze constante temperatuur is de frequentie van de stralingswarmte in staat om het onderliggende spierweefsel van de huid te bereiken. Dit betekent dat de sauna een optimaal effect heeft door de temperatuur van 80 graden, in tegenstelling tot de wat ‘koelere’ sauna’s.

Oorsprong van de Finse sauna

Hoe lang de Finse sauna precies bestaat is niet bekend, maar het is wel zeker dat de Finse sauna al minimaal 1000 jaar geleden gebruikt werd door de Finnen. De eerste sauna’s waren overigens niet bedoeld om lekker te ontspannen in de hitte, maar om te schuilen voor de kou. Er werden kuilen uitgegraven en stenen opgewarmd, waardoor het lekker warm was in de sauna. Pas later werden sauna’s echt gebruikt om gezondheidsredenen, zoals vandaag de dag nog steeds het geval is. Omdat de Finnen al zo lang in de sauna gaan, worden zij ook wel als de experts in de saunawereld gezien. Het is dus niet voor niets dat de meeste sauna’s ook een of meerdere Finse sauna’s hebben, want deze sauna’s worden simpelweg als de standaard in de saunawereld beschouwd.

Finse sauna: hoe lang moet je erin blijven?

Je kunt ongeveer 8 tot 15 minuten in de Finse sauna blijven zitten. Dit klinkt misschien een beetje vaag, maar eigenlijk moet je zelf aanvoelen wanneer het genoeg is om de sauna te verlaten. Blijf je langer dan 15 minuten in de Finse sauna zitten, dan stijgt de lichaamstemperatuur tot het koortsniveau. Je gaat je onbehaaglijk voelen en de sauna brengt je geen gezondheidsvoordelen meer, maar wordt juist schadelijk voor het lichaam. Blijf daarom nooit langer dan 15 minuten zitten en in de sauna en als je je eerder onbehaaglijk gaat voelen, ga je al eerder naar buiten. Bij de Finse sauna moet je eigenlijk zelf kunnen voelen wanneer je lichaam er genoeg van heeft gehad en hier ook zeker gehoor aan geven.

De positie in de Finse sauna: boven, onder of in het midden?

Bij alle sauna’s geldt dat hoe verder je naar beneden zakt, hoe lager de temperatuur is. Bij de Finse sauna wordt er niet voor niets gesproken over een plafondtemperatuur van 80 graden: het gaat om de temperatuur die bij het plafond van de saunacabine gemeten wordt. Omdat warmte naar boven stijgt, is het op de bovenste banken beduidend warmer dan op de onderste banken. Bij sommige sauna’s scheelt dit niet zo veel, maar het verschil kan ook erg groot zijn. Is een saunacabine niet goed geïsoleerd of wordt de warmte er niet goed verspreid, dan is het beneden aanzienlijk kouder dan boven.

Wil je de optimale sauna-ervaring ervaren, dan ga je op de bovenste banken liggen of zitten in de Finse sauna. Weet je van jezelf dat je niet zo goed tegen de warmte van de Finse sauna kunt en dat je prettiger ligt in een wat lagere temperatuur, dan ga je in het midden of op de onderste banken van de sauna liggen.

Sauna TOPDEALS

Tot 50% KORTING

Bestel nu >>