Sauna info

Hoofdpijn na sauna

Als je de sauna verlaat na een dagje wellness, hoor je je heerlijk te voelen. Toch zijn er ook mensen die na een dagje sauna last hebben van een flinke hoofdpijn. Hoe dit komt en hoe je hoofdpijn door de sauna kunt voorkomen, lees je op deze pagina.

Hoofdpijn na sauna: waarom?

Als je hoofdpijn hebt na het bezoeken van de sauna, heb je je lichaam niet goed afgekoeld na het bezoeken van een saunacabine. In de saunacabine is het ontzettend heet en door deze hitte stijgt je lichaamstemperatuur. Dit is goed en juist de oorzaak van de vele gezondheidsvoordelen van de sauna, maar eenmaal uit de cabine moet je lichaamstemperatuur wel weer dalen. Hier moet je je lichaam een beetje bij helpen, bijvoorbeeld door een koude douche te nemen.

Help je je lichaam niet met afkoelen, dan zet je lichaam automatisch natuurlijke koelsystemen in werking om de hitte kwijt te raken. Dit betekent dat je blijft zweten, maar ook dat je hoofdpijn krijgt en zelfs duizelig of misselijk kunt worden. Heb je hoofdpijn na het bezoeken van de sauna, dan is je lichaam simpelweg nog bezig met koelen. Dit is een teken dat je je lichaam niet voldoende geholpen hebt om af te koelen.

Het kan ook zo zijn dat je hoofdpijn hebt door het bezoeken van de sauna omdat je niet voldoende gedronken hebt. Heb je wel goed gekoeld, dan is dit de reden dat je met hoofdpijn de deur uit gaat.

Hoofdpijn na sauna voorkomen

Er zijn twee dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je hoofdpijn krijgt na het bezoeken van de sauna. Ten eerste kun je je lichaam helpen af te koelen door een koude douche te nemen na het verlaten van de hete saunacabine, door in het dompelbad te gaan of door jezelf af te koelen met de stortemmer. Lees ook: Waarom afkoelen na sauna?

Daarnaast is het belangrijk veel te drinken als je een dagje naar de sauna bent. Je verliest veel vocht (zweet) in de sauna en dit betekent dat je jouw vochtgehalte weer aan moet vullen. Dit doe je door, gedurende de gehele dag en ook als je weer thuis bent, veel water en thee te drinken. Alcohol kun je beter laten staan, want dit onttrekt juist vocht uit de hersenen en versterkt de hoofdpijn.

Sauna TOPDEALS

Tot 50% KORTING

Bestel nu >>